Ruka-Kuusamon alue tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia uran rakentamiseen ja yrittäjyyteen. Moona Mankinen, Jenni Kujala ja Hanna Tauriainen kertovat, miten heidän unelmansa ovat käyneet toteen.
RANSKALAINEN KAHVILA
KUUSAMOSSA
Moona Mankinen ja hänen ranskalainen miehensä Arthur Bataillen idea The French Cafésta syntyi vuonna 2020, kun pari vietti talvea Kuusamon lumisissa maisemissa. Rakkaus pohjoista luontoa ja rauhallisempaa elämäntyyliä kohtaan sai heidät asettumaan alueelle pysyvästi. ”Kuusamossa yhdistyvät kaunis luonto ja
vireä matkailukulttuuri – tämä oli täydellinen paikka toteuttaa unelmamme kahvilasta”, Mankinen kertoo.
Kahvila avasi ovet keväällä 2023 ja saavutti nopeasti menestystä. Ranskalaisen leipuri-kondiittorin taidot, viiden tähden leivonnaiset ja rauhallinen brunssikokemus ovat yhdistelmä, joka on saanut
kiitosta niin paikallisilta kuin matkailijoilta. ”Alussa jännitti, miten ranskalainen kahvilakonsepti otetaan Kuusamossa vastaan, mutta vastaanotto on ollut upea. Olemme voineet työllistää ihmisiä dotettua
nopeammin”, Mankinen iloitsee.
PERINTEET JA TAIDE KOHTAAVAT POROTILALLA
Jenni Kujala on voinut tuoda esiin luovan näkemyksensä ja taideosaamisensa Kujalan porotilalla, jonka toiminnassa yhdistyvät perinteinen poronhoito, käsityöt, taide ja matkailu. Hän kehittää
porotilan toimintaa yhdessä miehensä Juha Kujalan kanssa siten, että porotilan historia ja perinteet saavat uudenlaisia ilmenemismuotoja. Poron sarvesta valmistettavat tuotteet, työpajat ja porojooga
ovat Kujalan luomia innovaatioita, joissa luonto ja paikallinen kulttuuri yhdistyvät matkailukokemuksiksi. ”Matkailijat kaipaavat nykyään aitoja elämyksiä show-elementtien sijaan.”
Kujala painottaa, että poro pysyy aina toiminnan keskiössä, ja siihen yhdistyy luontevasti porotilan arki ja perinteet. Yhdistelmä toimii, sillä se on mahdollistanut tilan menestyksen ja tehnyt siitä houkuttelevan matkailukohteen.
PALUU RUKA SAFARISIN JOHTOON
Hanna Tauriainen on kasvanut osaksi Kuusamon matkailuyrittäjyyttä, mutta lähti hetkeksi kokeilemaan siipiään muualle ennen kuin palasi takaisin kotiseudulleen ja Ruka Safarisin toimitusjohtajaksi. ”Ruka-Kuusamon vetovoima ja vahva siteeni alueeseen vetivät minut takaisin. Olen iloinen, että sain palata juurilleni ja pääsin johtamaan juuri sitä yritystä, jonka mukana olen kasvanut.” Ruka Safaris tarjoaa majoitus-, ohjelma- ja ravintolapalveluita, ja Tauriainen vie yritystä eteenpäin hyödyntäen Ruka-Kuusamon monipuolista luontoa ja palvelutarjontaa. Yhtiön kasvua siivittävät kasvava kansainvälisen matkailun vetovoima sekä paikallinen yhteistyö. ”On hienoa toimia alueella, jossa paikallinen ja haluaa yhdessä tarjota matkailijoille unohtumattomia elämyksiä.”