Tasa-arvoisen työelämän ajuri

Naisvaltaisten alojen palkkauksellinen arvostus jää Suomessa alle eurooppalaisen keskitason. Tasa-arvoa edistävä lainsäädäntö ja asenteet muuttuvat hitaasti, mutta Ammattiliitto Jyty ajaa muutosta periksiantamattomasti.

Suomalaisten käsitykset sukupuolten välisestä tasa-arvosta työelämässä näyttävät Eurobarometrin tutkimusten mukaan olevan optimistisempia kuin todellisuus. Kyselytutkimuksissa 70 % suomalaisista kokee tasa-arvon toteutuvan työelämässä. Naisvaltaisia aloja edustavan Ammattiliitto Jytyn silmin tasa-arvoiseen työelämään on kuitenkin vielä matkaa. Askeleista suurin on otettava palkkauksellisessa arvostuksessa.

”Suomi laahaa työelämän tasa-arvokysymyksissä muita Euroopan maita jäljessä. Lisäksi syrjintä esimerkiksi raskauden tai perhevapaiden vuoksi on yhä todellinen ilmiö suomalaisessa työelämässä”, Jytyn puheenjohtaja Jonna Voima toteaa.

Muutoksia tarvitaan sekä lainsäädäntöön että asenteisiin. Molemmat muuttuvat hitaasti, mutta valoakin on näkyvissä.

”Vuosi 2025 on naisvaltaisten alojen näkökulmasta merkittävä siinä mielessä, että sen aikana EU:n palkka-avoimuusdirektiivi sovitetaan osaksi suomalaista lainsäädäntöä. Vuoteen 2026 mennessä voimaan astuva direktiivi tuo palkkarakenteisiin läpinäkyvyyttä ja kuroo umpeen naisten ja miesten välistä palkkaeroa, joka Suomessa on vielä 16 prosenttia”, Voima kertoo.

Järjestöjohtaja Eveliina Reponen nostaa esiin yhteiskunnallisen murroksen vaikutukset naisvaltaisten alojen asemaan ja arvostuksiin.

”Tekoälyn aikakaudella naisvaltaisille aloille ominaisten inhimillisten taitojen merkitys korostuu. Kone päihittää monessa ihmisen, mutta ei koskaan ihmisen kohtaamisessa, tuntemisessa, tukemisessa ja rinnalla kulkemisessa.

Ammattiliitto Jyty tunnetaan turvana pahan päivän varalle, mutta liiton tärkein ja usein näkymätön tehtävä on huolehtia siitä, ettei huonoja päiviä tulisi.

”On hyvä muistaa, että esimerkiksi palkalliset sairauslomat ja lomarahat eivät ole lailla säädettyjä, vaan liittojen neuvottelemien työehtosopimusten tulos. Nykyaika on osoittanut, ettei mikään ole itsestään selvää. Liiton tehtävänä on huolehtia siitä, että nykyiset edut säilyvät ja työelämää saadaan kehitettyä myös eteenpäin”, Voima sanoo.

”TES onkin yksi työelämän merkittävimmistä tasa-arvoteoista. Se on rohkaiseva muistutus siitä, että joukossa on voimaa ja yhdessä meillä on leveämmät hartiat viedä suomalaista työelämää kohti todellista tasa-arvoa ohi lainsäädäntöprosessien”, Reponen kiteyttää.

jytyliitto.fi

Teksti: Mari Korhonen

Jyty on ammattiliitto, jonka jäsenet toimivat kunta-alalla, hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Jäsenistön suurimpia ammattialoja ovat sihteeri-, hallinto-,
asiantuntija- ja ict-työ, nuoriso- ja järjestötyö, sosiaali- ja terveysala, kirjastoala sekä kasvatus ja koulutus.