Tampereella riittää herkullisia vaihtoehtoja hyvän ruuan ystäville kaikilla mausteilla ja tyyleillä, halusipa katuruoka pärämätsiä tai fine diningin henkeen artisokkajäätelöä. Ruokakirjailija ja toimittaja Mika Remes kertoo omat suosikkinsa.
Kaikkihan sen tietää, että Tampereella syödään mustaamakkaraa. Myös kanansiivet osataan yhdistää Tampereeseen, varsinkin ravintola Siipiweikkoihin, josta koko Suomen valloittanut siipivillitys lähti 1990-luvulla liikkeelle. Harvempi sen sijaan tuntee pärämätsin. Se on alunperin tataarien perinneherkku peremec, mausteisella jauhelihalla täytetty öljyssä paistettu piiras.
Suvun peremecin resepti rantautui Tampereelle 1960-luvulla kondiittori-jääkiekkoilija Mönäyvär Saadetdin kautta. Jääkiekkomies ja leipomon pomo Juhani Linkosuo kiinnostui tuotteistamaan piiraan ja niin syntyi pärämäts. Sitä myytiin kuin siimaa Linkosuon Siilinkarin kahvilassa Hämeenkadulla.
Sitten pärämäts katosi kartalta, mutta vuonna 2021 Linkosuo alkoi taas valmistaa sitä alkuperäisen ohjeen mukaan ja missäpä muualla kuin Siilinkarin kahvilassa. Pärämätsistä ovat kehitelleet muutkin omat liha- ja vegeversionsa, ja sitä myydään ympäri Tamperetta katuruokana. Yksi arvostettu osoite löytyy Laukontorilta pärämätsivaunusta.
Kauppahallin makuaarteet
Tampereen Kauppahallin 4 Vuodenaikaa nauttii kulttimainetta ranskalaisvetoisilla annoksillaan. Ravintolaa pyörittävä Yoni Ichterz tuntee hyvin Ranskan maut, sillä hän on puoliksi ranskalainen. 4 Vuodenajan miljöö pystypuupaneleineen on ainutlaatuinen, mutta ilman hyvää ruokaa kiehtova miljöökään ei auta.
4 Vuodenaikaa tarjoaa aamulla aamiaista ja päivällä syödään järkihintaista ruokaa tuoreista tarvikkeista tehtynä. Talon kala-äyriäiskeitto bouillabaisse on aina tarjolla. Sen merelliset raaka-aineet tulevat hallikäytävän toiselta puolelta Kalaliike Nygreniltä.
Tampereen Kauppahallissa viihtyy muutenkin. Ruokaa eri tyyleissä löytyy Pyörykkäbaarista Sushibar Umamiin – ja kaikkea siltä väliltä. Kauppahallissa ei vain syödä, siellä myös myydään ruokaa. Omaan kassiini vilahtaa lihapiirakkataikinaan leivottu mustamakkarapamppu Hakasen Leipomosta, Herkkuveräjän luomulihaa ja Juustosopin herkkujuustoja. Usein muutakin.
Lihaa grilliin
Espanjalaisittain grillattu kana on tähti Los Pollosista. Ravintolan yhdessä Jenni Kilposen kanssa omistava kokki Toni Leskinen innostui grillatusta kanasta vuosituhannen alussa asuessaan Espanjassa. Idea jäi hautumaan, kunnes tuli vuosi 2016, ja Leskinen avasi Koskikeskukseen kanaan keskittyvän pikkuravintolansa Los Pollosin. Vuonna 2020 tuli muutto isompiin tiloihin Aleksanterinkadulle ja konseptiakin viilattiin, mutta espanjalaisittain grillattu kana on edelleen talon tähti.
Lihaa grillataan innokkaasti myös Ravinteli Huberissa. Sen takaa löytyvät Veljekset Ponteva eli Mika Roito ja Pekka Salmela. Heiltä löytyvät myös tamperelaiset ravintolat Bertha ja Haarla. Vuosikymmenen toimineen Huberin idea on pysynyt samana: pannaan lihaa, kasviksia ja kalaa grilliin ja syödään hyvin.
Pihviliha on iäkkäämpää kotimaista nautaa, siinä on raakakypsytyksen jälkeen hiiligrillauksen tarvitsema rasva kohdallaan. Kaksikko on käynyt teurastamoilla opettamassa lihanleikkuuta, sillä eläimen ruhossa on muutakin maistuvaa kuin pihvileikkaukset.
Huberissa pätee vanha viisaus: ei se ruuan määrä, vaan sen laatu. Möhköpöhköpihviä Huberin listalta ei löydä, mutta täydellisesti grillattu entrecôte ja varhaiskaali, ranskalaiset sekä bearnaise-kastike ovat yksi avain onneen.
Pirkanmaalta kajahtaa
Kun yksi huipulla lopettaa, toinen tulee tilalle. Ravintola C esitteli Rautatienkadulla, miten pirkanmaalaisista raaka-aineista tehdään ihmeitä lautaselle, mutta paikka laittoi joulukuussa 2022 lapun luukulle. Eipä hätää, kerrostalon tiilisessä piharakennuksessa toimiva sympaattinen Apaja jatkaa C:n perintöä marssittamalla lautaselle lähi- ja villiruokaa Pirkanmaalta. Lautaselta voi löytyä lampaankääpää, peuraa, kaurajuurta, kallioimarretta ja pihlajanmarjaa, kaikki ruuat taidokkaasti ja kekseliäästi kokattuina.
Tampereen parhaisiin makuihin pääsee myös Veli-Matti Lampisen kipparoimassa Kajossa ja tamperelaisittain ilman tryffeliä, hanhenmaksaa tai muita luksusraaka-aineita. Mihin niitä toisaalta tarvitaan, kun tarjolla voi olla savustettua munavanukasta ja herneitä tai maa-artisokkajäätelöä?
Syö hyvin Tampereella!
Café Siilinkari, Hämeenkatu 9, linkosuo.fi
4 Vuodenaikaa, Tampereen Kauppahalli, Hämeenkatu 19, 4vuodenaikaa.fi
Los Pollos Grill & Bar, Aleksanterinkatu 20, pollos.fi
Ravinteli Huber, Aleksis Kiven katu 13
Apaja, Huhtimäenkatu 3C, apaja.fi
Kajo, Rautatienkatu 12, kajoravintola.fi